BLOG
/ 15.08.2018

Flexibele cashpositie voor koper én leverancier

 

Krappe cashpositie in tijden van groei

 

Flexibele cashpositie voor koper én leverancier

“Mijn toeleverancier wil binnen 30 dagen betaald worden, maar mijn afnemers betalen pas binnen 60 dagen. Nu ik wil investeren om te groeien kan ik zo’n gat in mijn liquiditeit niet gebruiken!”

Herken je dit probleem? Wanneer je afnemers pas laat je facturen betalen, of als je last hebt van seizoenschommelingen, kan er flink wat druk op je liquiditeit komen te staan. Op momenten dat je juist tijd hebt om te investeren, ontbreekt het je aan cash. Vooral wanneer je bedrijf in een overgangsfase zit, je een nieuwe markt aan wil boren of wil gaan groeien, is het belangrijk dat je cash flow flexibel is. Hoe fijn zou het zijn als je niet afhankelijk bent van het moment waarop je afnemers betalen, of wanneer je piekseizoen weer aanbreekt? Het is tijd om je te verdiepen in zakelijke financiering die jouw cashpositie structureel verbetert!

Wat heb je nodig voor het aanvragen van zakelijke financiering?

Om een zakelijke financiering te verkrijgen is het belangrijk om je goed te oriënteren in jouw behoeften en mogelijkheden. Maak vooral een goed financieel plan: een investeringsbegroting waarin je aangeeft hoeveel geld je nodig hebt en waarvoor. Dit zal je nodig hebben wanneer je bij je bank om een lening vraagt, maar ook voor andere regelingen of subsidies. Kijk ook eens bij de subsidiewijzer van de Kamer van Koophandel, of je in aanmerking komt voor een subsidie of fiscale regeling voor ondernemers.

Financiering aanvragen bij de bank

Mede door de crisis in 2008 en de Basel wetgeving was het nooit eerder zo moeilijk om een lening af te sluiten bij een bank in Nederland. De vele formaliteiten, regels en voorwaarden zorgen ervoor dat het aanvragen van een lening erg lang kan duren. Naast jullie financiële plan bekijkt de bank namelijk onder andere zaken als de kwaliteit van het management, de status van je administratie, het verloop van kasstromen, en de risico’s die je loopt.

Het aanvragen van een lening is dus op zich al een hele (tijds)investering! Gelukkig zijn er alternatieve financieringsmogelijkheden die veel sneller toegezegd worden en een structurele oplossing bieden voor een krappe cashpositie. Wanneer je voldoende omzet maakt en kredietwaardig bent, is één van de volgende financieringsmogelijkheden voor jou de oplossing.

Factoring

Kun je aantonen dat je debiteurenfacturen hebt openstaan, last hebt van bijvoorbeeld seizoenschommelingen en meer dan 5 miljoen omzet maakt? Dan kom je wellicht in aanmerking voor factoring bij Eurofactor. Deze vorm van financiering vereist veel minder papierwerk en kost lang niet zoveel tijd als het aanvragen van een lening bij de bank. In tegenstelling tot een (eenmalige) kapitaalinjectie van een bank die je later terug moet betalen, is factoring een structurele verbetering van je cash flow.

Facturen die je uit hebt staan bij debiteuren worden namelijk door Eurofactor direct tot 90% voorgefinancierd. Zo zit je nooit meer in een krappe cashpositie op het moment dat jij geld nodig hebt om te investeren! Dit is mogelijk mét of zonder kredietverzekering en met of zonder  creditmanagement, en dankzij onze internationale partners kunnen wij indien gewenst overal ter wereld juridisch incasso verrichten.

Reverse factoring

Een minder bekende vorm van financiering is reverse factoring. Zoals de naam zegt is het eigenlijk een omgekeerde factoringtechniek. Wanneer je voldoende kredietwaardig bent, is het bij Eurofactor mogelijk om naast de facturen van je debiteuren, ook de uitstaande facturen van jouw leveranciers voor te laten schieten. Dat is dus een win-win situatie: jouw leveranciers krijgen direct het geld dat jij hun schuldig bent, en jij hoeft niet te wachten met investeren.

Geeft jouw leverancier korting wanneer je je factuur binnen een bepaalde tijd betaalt? Met reverse factoring kan je hier mooi gebruik van maken. Bij de aangekochte goederen komt er bij jou namelijk direct 100% van het aankoopbedrag beschikbaar, door middel van reverse factoring via Eurofactor. Zo kun je direct je openstaande factuur betalen en profiteren van de inkoopkorting.

Voordelen van reverse factoring

Reverse factoring heeft zowel voordelen voor jou als koper als voor jouw leveranciers. Doordat jij direct je leveranciersfacturen kunt betalen, wordt zowel jouw liquiditeitspositie als die van je leverancier verbeterd. Jouw inkoopvolume wordt uitgebreid, evenals het verkoopvolume van je leverancier. De inkoopvoorwaarden kunnen zo worden verbeterd en de leveranciers is 100% gedekt tegen het risico op wanbetaling. Doordat je leverancier direct door Eurofactor wordt betaald en de vordering door de leverancier op een later tijdstip wordt terugbetaald. Je relatie met strategisch belangrijke leveranciers wordt dus aanzienlijk verbeterd!

Meer informatie over reverse factoring?

Wil je meer weten over factoring of reverse factoring? Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en of je ervoor in aanmerking komt? Eurofactor is een zeer ervaren, internationale factoringmaatschappij. Al sinds 1964 is de Eurofactor Groep internationaal op de markt aanwezig als toonaangevende factoringorganisatie. We bieden je een persoonlijke contactpersoon die al je vragen kan beantwoorden en je adviseert over jouw mogelijkheden.

Kijk op onze website of neem contact op met de adviseurs van Eurofactor voor meer informatie.