BLOG
/ 01.08.2018

Factoring: de alternatieve financieringsmogelijkheid voor ambitieuze ondernemers

 

Last van seizoenschommelingen en toch groeiplannen?

Factoring- de alternatieve financieringsmogelijkheid voor ambitieuze ondernemersHeeft jouw bedrijf last van seizoenschommelingen? Sommige bedrijven bieden nu eenmaal een product of dienst die niet het hele jaar door populair is. Jij weet als geen ander in welk seizoen jouw cash flow omhoog schiet en wanneer de krappe periode weer aanbreekt. De CEO en je stakeholders zien liever een stabiele liquiditeit, maar jij weet dat dat niet zo gaat bij jouw bedrijf. Toch wil je groeien, of misschien ben je van plan om een nieuwe markt aan te gaan boren. Wellicht zijn je plannen waterproof en ambitieus, maar mist er één ding: cash. Staan er nog facturen van debiteuren open? Laten ze zoals altijd op zich wachten? Of staan er alweer nieuwe orders klaar voor het volgende piekseizoen, en weet je zeker dat je cash flow dan weer op gang gaat komen? Wat is het frustrerend als je nú wilt investeren, terwijl het geld pas over een tijdje binnen gaat komen.

 

Zakelijke lening afsluiten?

Je eerste gedachte is of was waarschijnlijk om een zakelijke lening af te sluiten bij de bank. Zo kun je in het laagseizoen toch investeren in de groei van je bedrijf. Maar helaas: banken nemen tegenwoordig het liefst zo weinig mogelijk risico. De Basel wetgeving heeft er onder andere voor gezorgd dat je als ondernemer aan allerlei strenge voorwaarden moet voldoen om financiering voor elkaar te krijgen. Daarnaast duurt het aanvragen van zo’n zakelijke lening of kredietverstrekking vaak ook nog eens lang. Het kan maanden duren voor al het papierwerk en onderzoek is verricht om jou je benodigde lening te bezorgen, als je er al voor in aanmerking komt. Die tijd kun je beter gebruiken!

Lees meer over de Basel wetgeving, een stappenplan voor het aanvragen van zakelijke financiering en alternatieve financieringsmogelijkheden in deze whitepaper!

Alternatieve vormen van zakelijke financiering

Naast de zakelijke lening zijn er uiteraard nog andere vormen van zakelijke financiering. Van het aanvragen van MKB-krediet tot online crowdfunding en van leasen tot het aanvragen van subsidies. Kijk vooral wat het beste past bij jouw financieringsbehoefte en soort bedrijf. Doe goed onderzoek naar alle mogelijkheden. Online kredietverstrekkers (Fintechs) en Online Crowdfunding zijn erg populair tegenwoordig, maar verhoudingsgewijs zijn ze weinig rendabel. Ook een vorm van kapitaalinjecties, bijvoorbeeld door een investeringsmaatschappij, is in jouw geval misschien niet gepast. Een eenmalige kapitaalinjectie of het eenmalig oprekken van de betaaltermijn van crediteuren is natuurlijk fijn, maar biedt geen structurele oplossing. Hoe kun je nu structureel je cash flow een boost geven, nu je in een business zit die te maken heeft met seizoenschommelingen en laat betalende debiteuren? Heb je al eens gedacht aan factoring?

Wat is factoring?

Factoring is een alternatieve vorm van zakelijke financiering die het gat vult van onverwachte cashtekorten en seizoensgebonden pieken en dalen. Een factoringmaatschappij zoals Eurofactor schiet uitstaande facturen aan jou voor (max 90%). Zo worden liquiditeitspieken, groei en seizoenschommelingen eenvoudig opgevangen door de mee-fluctuerende kredietfaciliteit. Een structurele boost voor je cash flow, dus!

De basisvoorwaarden:

  • Je omzet bedraagt minstens 5 miljoen euro
  • De factuur dient betrekking te hebben op een afgerond prestatie
  • Business-to-Business

Reverse factoring

Bij Eurofactor bieden we niet alleen factoring aan, maar ook reverse factoring. Hierbij worden niet alleen openstaande facturen bij jouw debiteuren, maar ook die van je leverancier(s) direct voorgefinancierd door de factormaatschappij. Dit levert dus zowel voordelen op voor jou als je leverancier: beiden vergroten jullie de flexibiliteit in je cash flow, omdat alle facturen aan de leverancier direct voldaan worden en Eurofactor het bedrag pas op een later tijdstip weer terugvordert van leverancier. Denk aan de mogelijkheden die dat voor jullie beiden biedt! Meer investeringskapitaal én kans op betalingskortingen bij je leverancier, omdat je steeds direct kunt betalen.

Onafhankelijke financiering op maat

Eurofactor is een zeer ervaren, internationale factoringmaatschappij die als geen ander weet hoe belangrijk een financiering op maat is. Wanneer jouw financieringsbehoefte flexibel is (bijvoorbeeld bij seizoenschommelingen of in het geval van een omslagpunt in je bedrijf), is onze factoring service ook flexibel. Bij ons word je voorzien van een persoonlijk aanspreekpunt voor al je vragen. Ook gaat het regelen van factoring over het algemeen een stuk sneller dan het regelen van andere financiering.

Meer weten over factoring?

Download gratis onze whitepaper “Een betere cashpositie voor je bedrijf” of neem contact op met één van onze adviseurs.