BLOG
/ 25.07.2018

Financieringsmogelijkheden voor groeiende bedrijven: wat past bij jou?

 

Je financieringsbehoefte verschilt vaak per groeifase van je onderneming. Als start-up heb je andere behoeftes dan wanneer je in rustig vaarwater zit of als je juist flink wilt investeren in je bedrijfspositie. Het is daarom belangrijk om goed in kaart te brengen welke financieringsmogelijkheden er zijn in de fase waar jouw bedrijf zich op dit moment bevindt én waar op je termijn naar toe wilt. In dit blog kijken we specifiek naar groeiende bedrijven en de zakelijke financieringsmogelijkheden die hierbij passen.

Groeiende bedrijven

Ben jij van plan om een nieuw product of een nieuwe dienst aan te bieden of denk je eraan om uit te gaan breiden met je bedrijf? Dan is het belangrijk om planmatig aan de slag te gaan. Begin dus met het maken van een groeiplan en het inzichtelijk krijgen van de financieringsmogelijkheden die het beste aansluiten bij die plannen. De volgende vragen moeten bijvoorbeeld beantwoord worden: Wat is de huidige financiële positie van je bedrijf en hoe ga je je plannen financieren? Welke financieringsvorm of financieringsmix sluit het beste aan bij je plannen? En wat willen financiers zien om groen licht te geven? Een goed groeiplan geeft je een duidelijk beeld van hoe je groei gaat financieren.

 

Wat zijn de 4 belangrijkste financiering pijlers?

Welke financieringsmogelijkheid het beste past is niet alleen afhankelijk van de grootte van je bedrijf of jouw sector. Ook de levensfase van je bedrijf heeft een grote invloed op de financieringsmogelijkheden. De vier belangrijkste pijlers waarop vaak een gezonde financiering opgebouwd is, zijn:

  • Eigen kapitaal;
  • Geld van de bank: wil je geld lenen bij de bank, dan is een goed ondernemingsplan een vereiste. Houd er rekening mee dat voor startende ondernemers soms lastig is om krediet te krijgen.
  • Steun van de overheid: er zijn ruim 300 soorten subsidies speciaal voor ondernemers. Daarnaast zijn er regelingen voor innovatieve bedrijven en subsidies voor starters waarvoor je wellicht in aanmerking komt.
  • Alternatieve financiering: hoewel banken verreweg de grootste kredietverstrekkers zijn, zijn er meer instellingen waar je terecht kunt. Afhankelijk van je kapitaalbehoefte en de reden dat je geld nodig hebt, is het slim om ook alternatieve financieringsvormen te onderzoeken.

 

Alternatieve financiering

Ga je naar de bank, dan zullen zij vaak een bancaire lening adviseren. Dit is voor jou als groeiende ondernemer echter niet altijd de beste optie. Er zijn namelijk situaties in je bedrijfsvoering waarbij alternatieve financieringsmogelijkheden beter passen. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met seizoenschommelingen. Alternatieve financiering definieert men vaak als niet-bancaire financiering en er zijn tal van vormen. Denk aan crowdfunding, leasing of factoring. Dit laatste financieringsalternatief is vrij onbekend maar wel een heel geschikt voor veel groeiende bedrijven.

Bekijk onderstaande infographic eens, herken jij je hierin?

 Infographic factoring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is factoring?

Bij factoring en debiteurenfinanciering levert een bank of factoringmaatschappij je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag voor. Hierdoor heb je de financiering voor werkkapitaal voor je bedrijf sneller rond. Geld voor voorraden, debiteuren en onderhanden werk heb je dus direct in handen.

 

Een betere cashpositie voor je bedrijf

Factoring zorgt voor minder druk op je geldstromen, waardoor je cashflow op gang blijft. Zo ontstaat ruimte om te investeren in de groei van je bedrijf. Wil je meer te weten komen over welke alternatieve financieringsmogelijkheden er allemaal zijn voor een betere cashflow – in elke fase van je bedrijf? Download dan onze gratis whitepaper: ‘Een betere cashpositie voor je bedrijf’.

 

De oplossingen van Eurofactor

Eurofactor biedt jou diverse oplossingen om in je financieringsbehoeften te voorzien en je liquiditeitspositie te verbeteren. Dit biedt voordelen als je wilt groeien, te maken hebt met seizoenschommelingen of extra werkkapitaal nodig hebt. Door ons flexibele aanbod hebben wij altijd een product dat past bij jouw wensen! Wij geven je de financiële vrijheid en zekerheid om te ondernemen. Meer weten? Neem dan contact met ons op.