BLOG
/ 16.07.2018

Door factoring staat mijn bedrijf in bloei [praktijk case]


Hoogstwaarschijnlijk heb jij één écht belangrijk doel voor jouw bedrijf: groeien! Alleen op die manier kun je jouw bedrijfsambities waarmaken. Dat betekent helaas niet dat dit altijd zo gemakkelijk is. Het belangrijkste probleem? Geld. Je kunt nog zoveel klanten hebben, wanneer rekeningen niet op tijd worden betaald, is het moeilijk zaken doen. Of wanneer je afhankelijk bent van seizoenen bijvoorbeeld. Hoe je daarmee omgaat lees je in dit blog. Je leest meer over het verhaal van Sam, eigenaar van een handelsorganisatie in bloemen.

Seizoensgebonden handel

Niet elk bedrijf kan zijn producten het gehele jaar door even goed verkopen. Denk aan producten rondom de feestdagen of vakanties. Maar ook als je in bloemen handelt, is het soms lastig verkopen. Sam is eigenaar van een handelsorganisatie in bloemen. Deze handelsonderneming levert grote partijen bloemen aan de groothandel (B2B) via de veiling. Sam heeft met zijn bedrijf te maken met seizoenschommelingen. Zijn klanten bestellen bloemen voorafgaand aan de speciale feestdagen zoals Moederdag en Pasen. Toch wil Sam graag groeien met zijn bedrijf, maar dat gaat met seizoenschommelingen niet heel makkelijk. Hij heeft daardoor geen stabiele geldstromen, wat groeien voor zijn bedrijf een stuk ingewikkelder maakt.

Groeien met seizoensgebonden inkomsten


Toch betekent dit voor Sam niet dat hij niet kan groeien. Hij is ambitieus en dat merkt hij ook in de seizoenen. Zo is draait zijn handelsorganisatie in het voorjaar overuren. “Vooral rond Valentijnsdag en Internationale Vrouwendag loopt het storm. Dat betekent dat ik soms mijn afnemers niet kan voorzien van bloemen. Niet omdat ik niet wil, maar omdat de bank mijn limiet in deze piekperiodes niet wil verhogen.” Dat levert Sam problemen op: hij loopt omzet mis en kan uiteindelijk niet doorgroeien met zijn bedrijf.  

Op zoek naar een financieringsmogelijkheid


factoring seizoensgebonden bedrijf
“Waar een wil is, is een weg,” is Sams motto. Daarom schreef hij zes maanden geleden een compleet financieel plan dat hij aan de bank voor heeft gelegd. Wat voor hem een waterdicht plan leek, bleek voor de bank toch wat moeilijker te zijn. “De bank is nogal terughoudend om risicodragend kapitaal te verstrekken,” vertelt Sam. “Dat komt doordat ik te maken heb met seizoenschommelingen en dat geeft volgens hen niet voldoende zekerheid.”

 

Financieringsmogelijkheid Factoring


Sam heeft geen zin om langer te wachten op het geld, hij wil door. Gelukkig kwam hij via een zakenrelatie terecht bij Eurofactor Nederland. Hij maakte kennis met de financieringsmogelijkheid factoring. Als je te maken hebt met seizoensgebonden pieken en dalen of onverwachte cash tekorten zijn er factoringmaatschappijen om dit soort gaten te dichten.


Sam: “Eurofactor heeft de facturen die uitstaan aan mij voorgefinancierd. Het is zelfs mogelijk om enkel een deel van je portefeuille, bijvoorbeeld de top 10, te verpanden. Liquiditeitspieken, groei en
seizoenschommelingen worden zo eenvoudig opgevangen door de mee groeiende
kredietfaciliteit. Mijn seizoenschommelingen worden op deze manier goed opgevangen. Ik kan groeien!”

 

En Sams eindoordeel? Dat kun je vast wel raden: “Ik ben erg blij dat ik door mijn zakenrelatie kennis heb gemaakt met factoring. Wil jij graag groeien, maar gaat dat door seizoenschommelingen of door de nog niet betaalde facturen lastig? Dan raad ik zeker aan om contact op te nemen met Eurofactor. Het bespaart je veel tijd! Want de tijd die je kwijt bent om geld te verkrijgen op een andere manier, kun je beter besteden om de positie van je bedrijf in de markt te verbeteren.”

 

Over Eurofactor Nederland

Voor jouw (reverse) factoring vraag kun je bij ons terecht. Sinds jaar en dag houden wij ons bezig met factoring, dus we weten waar we het over hebben. Ben je benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? Download hieronder onze whitepaper.